Tuhšie alebo jemnejšie jedlá a stupeň spracovania potravín. Na čo si dať pozor pri diéte?

Tuhšie alebo jemnejšie jedlá a stupeň spracovania potravín. Na čo si dať pozor pri diéte?

Coach Vilo13.03.2023

Vo svetle nedávnej štúdie (1) sa poďme pozrieť na to, aký má vplyv textúra a stupeň spracovania jedla na celkový príjem kalórií a rýchlosť ich jedenia. 

Štúdia skúmala účinky textúry potravín a stupňa ich spracovania na eating rate (teda rýchlosť jedenia), energy intake rate (čiže rýchlosť príjmu energie) a ad libitum príjem potravy (jedenie podľa vlastného uváženia). Skúmalo sa tiež, či rozdiely v príjme energie počas obeda ovplyvnili hodnotenie sýtosti po jedle a neskorší príjem potravy (4).

Poznámka (4): Sýtosť a nasýtenie sú ústrednými pojmami v chápaní kontroly chuti do jedla a oba súvisia so zabránením jedeniu. Nasýtenie nastáva počas jedenia a ukončuje ho. Sýtosť sa začína po skončení jedenia a zabraňuje ďalšiemu jedeniu pred návratom hladu. Tu sa rieši nasýtenie (ukončenie jedenia pri jedle)

Do štúdie bolo zahrnutých 50 účastníkov (26 mužov) so zdravou hmotnosťou (21 BMI). Účastníci dostali v priebehu niekoľkých dní obed, ktorý bol svojou konzistenciou buď:

1. jemný/mäkký a zároveň pozostával z menej-spracovaných potravín

2. jemný/mäkký a zároveň pozostával z ultra-spracovaných potravín

3. tuhý/tvrdý a zároveň pozostával z menej-spracovaných potravín

4. tuhý/tvrdý a zároveň pozostával z ultra-spracovaných potravín

undefined

Máme teda 4 verzie obedov, ktoré môžete konkrétne vidieť na obrázku. Jedlá boli relatívne podobné, no nie úplne identické, a preto došlo aj k určitým odchýlkam v energetickej hustote jedla (± 0,20 kcal/g).

Ako môžete vidieť, pečené kuracie prsia spadali do verzie tuhý a zároveň menej-spracovaný obed, zatiaľ čo grilované prsia už spadali do kategórie tuhý a zároveň ultra-spracovaný obed. Ako príloha u minimálne-spracovaného jemného obedu bola podávaná domáca zemiaková kaša, zatiaľ čo pri ultra-spracovanej tuhej verzii obeda to boli zemiaky vo forme zemiakových vaflových hranoliek. Zdá sa ti toto rozdelenie nejaké čudné? Jednotlivé formy potravín boli kategorizované podľa spomínaného systému NOVA. A ak nevieš o čo ide, pozri náš predošlý Premium článok k tejto téme.

Pri jedení bol vyhotovený video záznam každého účastníka na základe ktorého určili rýchlosť jeho jedenia. Zaznamenávali frekvenciu kusnutí, žuvania, prehĺtania ako aj dobu, ktorú mali jedlo v ústach. To neskôr spätne vyhodnotili k celkovej hmotnosti a energii skonzumovanej potravy na vypočítanie ER jedla (g/min) a EIR (kcal/min).

Hlavné zistenia

Pre prístup k Premium obsahu je nutné sa prihlásiť

Čo je Fitclan Premium?

Možnosť, ako podporíš Fitclan tím a našu dlhoročnú prácu a zároveň okamžite získaš skvelé výhody. Vedecky podložený obsah, ktorým ukončíme chaos vo výžive, zdraví a fitness. Čaká ťa reálna skratka za tvojim zdravším životom. Pridaj sa k Premium členom a pocíť zmenu k lepšiemu na vlastnej koži.

Aké budeš mať výhody?

  • Odomkneš si prístup k 450+ Premium článkom & podcastom
  • Výživová & tréningová príručka v hodnote 30 € zadarmo
  • Zľava 40 % na Fitclan webináre/semináre a predpredaj lístkov
  • Q&A a poradenstvo zadarmo so Simonom z Fitclanu
  • Zľavy do 50 % na vybrané služby a produkty
  • Automatické zľavy na všetko na shop.fitclan.sk
  • Zľava 13 % v e-shope Fitness007.sk / cz
  • a ďalšie skvelé benefity (všetky uvidíš tu)

ZDIEĽAŤ
Coach Vilo

Coach Vilo

V skratke: - 16 rokov v hre so železom - 14 súťaží - 8 rokov osobné trénerstvo - IIFYM / IF / Flexible dieting /High energy flux - Fitclan & 365 Gym coach/speaker - JUDr., PhD.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk