Tuhšie alebo jemnejšie jedlá a stupeň spracovania potravín. Na čo si dať pozor pri diéte?

Tuhšie alebo jemnejšie jedlá a stupeň spracovania potravín. Na čo si dať pozor pri diéte?

Coach Vilo13.03.2023

Vo svetle nedávnej štúdie (1) sa poďme pozrieť na to, aký má vplyv textúra a stupeň spracovania jedla na celkový príjem kalórií a rýchlosť ich jedenia. 

Štúdia skúmala účinky textúry potravín a stupňa ich spracovania na eating rate (teda rýchlosť jedenia), energy intake rate (čiže rýchlosť príjmu energie) a ad libitum príjem potravy (jedenie podľa vlastného uváženia). Skúmalo sa tiež, či rozdiely v príjme energie počas obeda ovplyvnili hodnotenie sýtosti po jedle a neskorší príjem potravy (4).

Poznámka (4): Sýtosť a nasýtenie sú ústrednými pojmami v chápaní kontroly chuti do jedla a oba súvisia so zabránením jedeniu. Nasýtenie nastáva počas jedenia a ukončuje ho. Sýtosť sa začína po skončení jedenia a zabraňuje ďalšiemu jedeniu pred návratom hladu. Tu sa rieši nasýtenie (ukončenie jedenia pri jedle)

Do štúdie bolo zahrnutých 50 účastníkov (26 mužov) so zdravou hmotnosťou (21 BMI). Účastníci dostali v priebehu niekoľkých dní obed, ktorý bol svojou konzistenciou buď:

1. jemný/mäkký a zároveň pozostával z menej-spracovaných potravín

2. jemný/mäkký a zároveň pozostával z ultra-spracovaných potravín

3. tuhý/tvrdý a zároveň pozostával z menej-spracovaných potravín

4. tuhý/tvrdý a zároveň pozostával z ultra-spracovaných potravín

undefined

Máme teda 4 verzie obedov, ktoré môžete konkrétne vidieť na obrázku. Jedlá boli relatívne podobné, no nie úplne identické, a preto došlo aj k určitým odchýlkam v energetickej hustote jedla (± 0,20 kcal/g).

Ako môžete vidieť, pečené kuracie prsia spadali do verzie tuhý a zároveň menej-spracovaný obed, zatiaľ čo grilované prsia už spadali do kategórie tuhý a zároveň ultra-spracovaný obed. Ako príloha u minimálne-spracovaného jemného obedu bola podávaná domáca zemiaková kaša, zatiaľ čo pri ultra-spracovanej tuhej verzii obeda to boli zemiaky vo forme zemiakových vaflových hranoliek. Zdá sa ti toto rozdelenie nejaké čudné? Jednotlivé formy potravín boli kategorizované podľa spomínaného systému NOVA. A ak nevieš o čo ide, pozri náš predošlý Premium článok k tejto téme.

Pri jedení bol vyhotovený video záznam každého účastníka na základe ktorého určili rýchlosť jeho jedenia. Zaznamenávali frekvenciu kusnutí, žuvania, prehĺtania ako aj dobu, ktorú mali jedlo v ústach. To neskôr spätne vyhodnotili k celkovej hmotnosti a energii skonzumovanej potravy na vypočítanie ER jedla (g/min) a EIR (kcal/min).

Hlavné zistenia

Pre prístup k Premium obsahu je nutné sa prihlásiť

Čo je Fitclan Premium?

Možnosť, ako podporíš Fitclan tím a našu dlhoročnú prácu, no zároveň získaš skvelé výhody členstva, ktoré je len za 3.99 €/mesiac (97 Kč). Pri ročnom predplatnom máš 2 mesiace zadarmo. Neviažeš sa a členstvo môžeš kedykoľvek zrušiť.

Aké budeš mať výhody?

  • Odomkneš si prístup k 350+ Premium článkom
  • Získaš Fitclan Progress dokument na zaznamenávanie progresu, s grafmi, štatistikami a prepojením s MyFitnessPalom
  • Dáme ti výživovú a tréningovú pyramídu (príručku) v hodnote 30 € úplne zadarmo
  • Budeš mať výraznú zľavu (až do 40 %) na semináre/webináre, možnosť kúpiť lístok v predpredaji a všetko sa dozvieš ako prvý
  • Zľavy na všetko z Fitclan Shopu
  • Zľava na celý košík na aktin.sk & aktin.cz
  • Zľava 30 % na Fitclan DOMA (3-mesačný tréningový plán na základe našich videí, tabuliek a tréningov)
  • Otázky a odpovede + poradenstvo pri doplnkoch výživy zdarma
  • Zľavy na permanentky do vybraných posilňovní na Slovensku a v Česku

ZDIEĽAŤ
Coach Vilo

Coach Vilo

V skratke: - 16 rokov v hre so železom - 14 súťaží - 8 rokov osobné trénerstvo - IIFYM / IF / Flexible dieting /High energy flux - Fitclan & 365 Gym coach/speaker - JUDr., PhD.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk