Oliváč máme v kuchyni asi všetci. Mimochodom, ak nemáš prečítaný náš článok "Sprievodca tukmi", mrkni naň!
V novej prospektívnej kohortovej štúdii uskutočnenej v južnom Taliansku výskumníci riešili, či strava bohatá na olivový olej môže potenciálne predĺžiť dĺžku života znížením rizika úmrtnosti (všeobecná mortalita) a úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia. V štúdii, ktorá zahŕňala viac ako 22 892 dospelých s priemerným vekom 55 rokov, sa skúmali stravovacie návyky ľudí počas priemerného obdobia sledovania ~13 rokov. Pomocou podrobných dotazníkov o frekvencii stravovania výskumníci kvantifikovali denný príjem olivového oleja a rozdelili účastníkov do piatich rôznych skupín na základe úrovne ich spotreby. Menej ako 15 gramov oliváču, ≤20 g, 20 až ≤25 g, 25 až ≤30 gramov a nakoniec 30 gramov olivového oleja.
V článku sa ešte dozvieš:
☑️ Kompletný rozbor a výsledky nového výskumu - oliváč ako ochrana pred úmrtnosťou?
☑️ Je to všetko len o fenolových zlúčeninách, či sa tam skrýva niečo viac?
☑️ Ďalšie štúdie o olivovom oleji a zdraví
☑️ Olivový olej & inzulínová rezistencia
☑️ Záver