Lahodná, krémová a ešte aj s veľmi dobrými nutričnými hodnotami – zoznámte sa s ricottovou tortou Migliaccio. Migliaccio je sladký dezert pochádzajúci z Talianska, ktorý ani nebolo veľmi potrebné drasticky prerábať do zdravšej verzie. Ak by niekto uvítal ešte viac bielkovín, môžete pridať odmerku proteínu a zároveň aj ubrať trošku cukru. Torta chutí naozaj skvele a určite nevynechajte citrónovú kôru – práve tá mu dodáva špecifickú chuť a vôňu. Príprava je veľmi jednoduchá, no naozaj nevynechajte vychladnutie krupicovej kaše. Pred krájaním musíte bohužiaľ taktiež počkať až do úplného vychladnutia, inak by torta nemusela držať tvar.
INGREDIENCIE
250 g ricotty
3 vajíčka
150 g krupice
400 ml mlieka
350 ml vody
120 g trstinového cukru
Kôra z 1 citróna
20 g masla + na vymastenie formy
Práškový cukor na posypanie
POSTUP
Najskôr si uvaríme krupicovú kašu - mlieko, vodu, maslo, krupicu a citrónovú kôru (len žltú časť) dáme do hrnca. Za občasného miešania uvaríme hustú krupicovú kašu, ktorú necháme úplne vychladnúť. Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom do hustej peny. Ďalej do vaječnej peny zašľaháme aj ricottu a na záver aj vychladnutú krupicovú kašu. Cesto prelejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 20 cm), povrch koláča uhladíme a pečieme ho pri teplote 180°C približne hodinu. Pred krájaním koláč necháme úplne vychladnúť a podávame ho posypaný práškovým cukrom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, celý koláč rozkrájame na 10 častí
Kalórie: 179 Bielkoviny: 6 g Sacharidy: 26 g Tuky: 6 g
Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan
Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.