Ďalšia zaujímavá štúdia v tomto roku sa zaoberala cereáliami, resp. obilninami, ktoré sú celozrnné. Uvádza sa, že celozrnné produkty sú spojené so zníženým rizikom metabolického syndrómu a niekoľkých chronických ochorení. Mimo tieto veci sa však začalo viac skúmať aj to, ako vplývajú na črevný mikrobióm (súbor génov všetkých druhov mikroorganizmov, osídľujúcich črevo - komplexná mikroflóra). Obilniny obsahujú rozličné zložky známe aj ako mikrobiálne prístupné substráty, ktoré odolávajú tráveniu v hornom gastrointestinálnom trakte vrátane rezistentného škrobu a neškrobových polysacharidov, ako je ß-glukán a arabinoxylány, čo z nich robí dôležité palivo pre mikrobiálnu organizmu. Cereálie teda dokážu pozitívne ovplyvňovať ekofyziológiu črevnej mikroflóry. Vo výskume sa tiež debatuje o tom, že vďaka takýmto potravinám by sa mohlo dokonca liečiť metabolické ochorenie, a to v prípade, ak by sa ďalšími skúmaniami zistili silné asociácie medzi cereáliami, črevnou mikroflórou a metabolickým zdravím. Mať nejaké celozrnné obilniny v jedálničku nie je vôbec zbytočné, ba naopak!