Ako ovplyvňuje umelé sladidlo sukralóza glykémiu a črevný mikrobióm?
Coach Vilo•08.12.2019
Pojem „non-nutritive sweetener“ označuje skupinu rôznych sladidiel, ktoré majú jednu spoločnú vec - môžu poskytnúť rovnakú sladkosť ako typická dávka cukru, pričom však neobsahujú prakticky žiadne kalórie. Je to preto, lebo sú výrazne sladšie ako cukor. Napríklad sacharín je asi 500x sladší ako cukor, tiež aspartám a acesulfám K je asi 200x sladší, a taká sukralóza je približne 600x sladšia. Existujú aj niektoré prirodzene sa vyskytujúce sladidlá, ako napríklad stévia, avšak mnohé (vrátane sukralózy) sa vyrábajú synteticky. A tu vzniká kameň úrazu, pretože všetko čo je syntetické je automaticky u mnohých považované za zdraviu škodlivé. Problematiku umelých sladidiel sme komplexne prebrali v dvoch parádnych článkoch, v tomto a v tomto.
Pre prístup k Premium obsahu je nutné sa prihlásiť
Čo je Fitclan Premium?
Možnosť, ako podporíš Fitclan tím a našu dlhoročnú prácu a zároveň okamžite získaš skvelé výhody. Vedecky podložený obsah, ktorým ukončíme chaos vo výžive, zdraví a fitness. Čaká ťa reálna skratka za tvojim zdravším životom. Pridaj sa k Premium členom a pocíť zmenu k lepšiemu na vlastnej koži.
Aké budeš mať výhody?
Odomkneš si prístup k 450+ Premium článkom & podcastom
Výživová & tréningová príručka v hodnote 30 € zadarmo
Zľava 40 % na Fitclan webináre/semináre a predpredaj lístkov
V skratke:
- 16 rokov v hre so železom
- 14 súťaží
- 8 rokov osobné trénerstvo
- IIFYM / IF / Flexible dieting /High energy flux
- Fitclan & 365 Gym coach/speaker
- JUDr., PhD.