Disclaimer na začiatok, v článku budeme používať pojmy "zdravé" a "nezdravé", ale v zmysle viac nutrične hodnotné a menej nutrične hodnotné. Keď sleduješ Fitclan, vieš, že deliť jedlá na zdravé a nezdravé nedáva moc zmysel a aj pre náš mindset je to pomerne nešťastné. Každá potravina je taká, aká je a niektorá nám "len" poskytne viac kvalitnejších živín, iná zase menej, no v jedálničku môžu byť zastúpené všetky.
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že sa ľudia snažia obmedzovať „nezdravé“ jedlo, pretože je považované za príčinu rôznych zdravotných problémov, ako napríklad obezity alebo cukrovky. Je ťažké im však niekedy odolať, napriek tomu, že sme si vedomí dlhodobých zdravotných benefitov „zdravých“ jedál a možných rizík práve „nezdravých“ jedál. Často sa tak dostávame do akéhosi vnútorného konfliktu, kedy musíme spraviť kompromis medzi našim zdravím a chuťou (Yu, Yu, & Yang, 2022). Čelíme tak dileme, pre ktoré jedlo sa rozhodnúť.
V tomto prípade je zdravé jedlo považované za to, ktoré nie je najchutnejšie, ale prináša mnoho zdravotných benefitov – čiže prakticky ktorákoľvek zelenina. Samozrejme, kto je trošku šikovný, vie, že zdravé jedlo môže byť extrémne chutné, ale chápeme sa. Nezdravé jedlo bude teda chápané ako presný opak – chuťovo výborné, no v dlhodobej budúcnosti neprináša takmer žiaden zdravotný benefit.
Naše rozhodovanie
O potravinách (a nielen o nich) sa vždy rozhodujeme na základe určitých faktorov. To, akú potravinu zvolíme môže záležať napríklad od jej tvaru alebo balenia (Huang a kol., 2022 in Yu, Yu, & Yang, 2022) či etikety (Meng & Chan , 2022 in Yu, Yu, & Yang, 2022). Rovnako záleží na situácii, v ktorej sa rozhodujeme pre výber potraviny. Napríklad, je vyššia pravdepodobnosť, že si vyberieme menej „zdravú“ variantu jedla, ak si objednávame u čašníka, v porovnaní s objednávaním cez samoobslužnú pokladňu. Dôvodom je práve časový tlak, ktorý čašník nechcene vyvíja na zákazníkov pri objednávaní. Rovnaký tlak môžu vyvíjať aj ľudia stojaci za nami v rade. V prípade, že si objednávate na samoobslužnej pokladni a za vami čaká niekoľko ľudí v rade, pravdepodobnejšie pri výbere jedál poľavíte zo svojich nárokov na výber plnohodnotného jedla (Wu et al., 2022).
Okamžité uspokojenie a budúce výhody pre zdravie
Koniec koncov však môžeme dilemu medzi „zdravým“ a „nezdravým“ jedlom vnímať ako rozhodovanie medzi okamžitým uspokojením a budúcimi zdravotnými benefitmi. Mnoho štúdií sa preto zameralo na túto problematiku práve z časovej perspektívy. Ukazuje sa, že práve na začiatku určitého obdobia (krátkodobého alebo dlhodobého) majú ľudia tendenciu si vyberať zdravšie potraviny. Môže to byť začiatok roka, začiatok nového mesiaca, ale aj začiatok nového dňa, v podstate začiatok čohokoľvek. Dôležité je to, čo pre nás takýto začiatok predstavuje. Svojím spôsobom akosi oddeľuje čas na minulosť, prítomnosť a budúcnosť. S príchodom nového začiatku tak máme tendenciu sa pomyselne odpojiť od svojej nedokonalej minulosti a sme motivovaní zmeniť svoje správanie k lepšiemu (Hennecke & Converse, 2017 in Yu, Yu, & Yang, 2022). S väčšou pravdepodobnosťou sa tak rozhodneme uprednostniť „zdravé“ potraviny pred „nezdravými“.
Potvrdzujú to aj výsledky niekoľkých štúdií. Ukázalo sa, že v porovnaní s bežnými dňami prejavujeme väčší záujem o stravu a cvičenie na začiatku určitého obdobia ako v ktorékoľvek iné dni v roku. Jedna z najväčších čínskych webových stránok publikovala článok, podľa ktorého v roku 2019 vrcholil predaj šalátov práve v pondelky, a to až 57 % nárastom oproti nedeli. Rovnako sa zistilo, že ľudia majú tendenciu sa zdravšie stravovať na začiatku dňa (na raňajky) ako v jeho priebehu, teda napríklad na obed alebo večeru. Iný výskum zase priniesol výsledok, že na začiatku akéhokoľvek časového rámca majú ľudia tendenciu vyhľadávať „zdravé“ potraviny, a je teda menej pravdepodobné, že sa uchýlia k „nezdravému“ jedlu, ako je tomu na konci obdobia (Yu, Yu, & Yang, 2022).
Aký majú ale tieto zistenia prínos v realite?
Veda nás v tomto prípade nenecháva len pri teórií, ale ponúka aj praktické využitie. Predstav si situáciu, že sa ti dlhodobo nedarí dodržiavať predsavzatia a plniť svoje ciele. Pomerne frustrujúca situácia, ktorá môže ľahko zničiť tvoju motiváciu pokračovať v snažení. Riešením by mohlo byť plánovanie svojho progresu tak, aby pravidelne vytváral dojem nového začiatku. A teda napríklad rozdeliť dlhé obdobie na niekoľko kratších časových úsekov (Yu, Yu, & Yang, 2022), aby každý časový úsek mohol byť novým začiatkom. Inými slovami, ak vydržíš dnes, motivuje ťa to pokračovať aj zajtra.
No a ak sa ti to niekedy nepodarí úplne podľa tvojich predstáv? To v podstate nevadí. S ďalším ránom totiž prichádza nový deň, nový začiatok a teda aj nová dávka motivácie začať znovu.
Ďalšie použité referencie:
Bouwman, E. P., Reinders, M. J., Galama, J., & Verain, M. C. D. (2021). Context matters: Self-regulation of healthy eating at different eating occasions. Applied Psychology: Health and Well-Being, 14(1), 140–157.
Dai, H., Milkman, K. L., & Riis, J. (2015). Temporal landmarks spur goal initiation when they signal new beginnings. Psychological Science, 26(12), 1927–1936.
Francis, Z., Mata, J., Flückiger, L., & Job, V. (2021). Morning resolutions, evening disillusions: Theories of willpower affect how health behaviours change across the day. European Journal of Personality, 35(1), 398–415.
Yu, Y., Yu, H., & Yang, B. (2022). Healthy or tasty: the impact of fresh starts on food preferences. Current Psychology, 1-16.
Wu, H., Zhou, L., Ali, F., Chen, J., Niu, M., & Hu, J. (2022). The impacts of electronic versus waiter ordering on consumer’s healthy food choice. Psychology & Marketing, 39(6), 1156–1169.